Globaliserede gopler

Man skal ikke have fulgt særligt meget med i nyhedsstrømmen før man har opsnuset, at der er frygtelig panik på vej i goplekredse. Enhver ved, at de nordiske farvande tilhører vandmændene. Gode, overskuelige vandmænd, som stille og roligt og uden at forstyrre nogen, driver rundt under badebroer og bliver skyllet op på strande. Et yderst velfungerende system, der har bevist sin værdi i årtusinder.

Men de tider er ved at være overstået. Berlingske Tidende kan i dag fortælle om truslen fra vest – ribbegoplen Mnemiopsis leidyi. Møder du en, bliver du aldrig den samme igen. Mnemiopsis leidyi er, for nu at sige det lige ud, et ualmindeligt dumt svin. Og her taler vi ikke om bagateller som at møde fuld op til fester, man ikke er inviteret til. Eller at tage det sidste kaffe, UDEN at sætte en ny kande over. Selv en brandmand, der ødelægger sammenholdet i vennekredsen fordi den ikke kan holde tentaklerne fra sin bedste vens brandkone, har en moral som en spejderleder ved kirketid, i sammenligning med Mnemiopsis leidyi.

mnemiopsis_leidyi600dpi.jpg
Her er den så: Mnemiopsis leidyi, det dumme svin…

Problemet med skiderikken er dens helt enorme appetit og dens fuldstændige mangel på bordmanerer. Mnemy, som vi kalder den, æder simpelthen alt, når den kommer til middag. Æg, larver, småfisk, the works – op til 15 gange sin egen kropsvægt om dagen. Og som om det ikke var nok, så har Mnemy for vane at gyde æg konstant – samtidig med, at den spiser. Tusinder af æg. Jeg ved ikke med jer, men jeg tror ikke, jeg ville kunne nyde maden på samme måde, hvis en fødende kvinde sad med ved bordet.

Et andet problem ved Mnemy er, at den er amerikaner. Den har sneget sig ombord på ballasttanke og er så smuttet ud i al ubemærkethed herovre på den civiliserede side af Atlanterhavet, hvor den ikke har nogen naturlige fjender. Unaturlige, sådan lidt kunstige og forstillede fjender, der barberer ben og bruger plastik-kirurgi, javel, men ingen naturlige.

Resultatet er gruopvækkende. Det sidste sted, der har haft besøg af uhyret, er Det Kaspiske Hav. Der var resultatet en bestand på 800 millioner ton – på bare en enkelt sommer. Inden da nåede den at ødelægge markedet i Sortehavet. Og nu er den på vej herop. Biologer har allerede spottet de første ud for Bohuslän…

Der er dog håb. I Sortehavet blev den drevet på flugt af en tilrejsende, lidt større gople, som ganske vist også har en glubende appetit, men er dannet nok til at henlægge formeringen til mere private stunder. Og the good news er, at Mnemy-betvingeren har en fætter heroppe ved os, der kom hertil ved det store opsving i 60´erne. Vi må sætte vores lid til, at den nordiske model, hvor de hjemlige, trivelige slimklatter lever side om side med de mere outlandish udseende gæstegopler, holder stand mod det enorme pres udefra.

Nå, det var lige en sidehistorie. Den helt store gevinst ved det dybe link til Berlingeren, er reparationen af en af universets irriterende ufærdigheder. Vi ved jo, at dyr løber, fisk svømmer og journalister lyver. Men hvad gør gopler? Det ved vi nu: Gopler hænger.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Fællesbeskeder, Politik, Ting vi måske nok burde ha´ tænkt på lidt før

2 responses to “Globaliserede gopler

  1. Pingback: Læs dette indenad, hvis du sidder tæt ved havet (eller bor på Fyn) at the ockley duckling

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s